Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που έχουν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες

ηλιακοί θερμοσίφωνες σε σκεπή

Κάνοντας μία βόλτα στους δρόμους μίας πόλης όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι αυτή, είναι σίγουρο ότι θα προσέξει κάτι: οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι σχεδόν παντού! Τα τελευταία χρόνια η χρήση τους φαίνεται πως έχει αυξηθεί με γεωμετρικούς ρυθμούς, γιατί όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή αλλά και ταυτόχρονα σύνθετη. Είναι απλή γιατί μπορεί να συμπυκνωθεί σε μία και μόνο πρόταση: γιατί έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών θερμοσίφωνων.

Ποια είναι όμως αυτά τα πλεονεκτήματα; Τι κάνει τους ηλιακούς θερμοσίφωνες τόσο ξεχωριστούς και δημοφιλείς; Ποιος είναι ο καλύτερος ηλιακός θερμοσίφωνας; Ηλιακός θερμοσίφωνας σε προσφορά; Ποιες οι καλύτερες τιμές για ηλιακούς και ποιες υπηρεσίες συντήρησης και επισκευή να προσέξουμε; Σίγουρα όλα τα ερωτήματα που μας απασχολούν γύρω από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι πάρα πολλά, οπότε ας δούμε τα πιο σημαντικά.

Προσφέρουν μεγάλα οικονομικά οφέλη

Ας ξεκινήσουμε με αυτό που σίγουρα μας ενδιαφέρει όλους: ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πολύ πιο οικονομικός όσον αφορά τη λειτουργία από έναν «παραδοσιακό» θερμοσίφωνα. Πώς δικαιολογείται αυτό όμως; Ας ξεκινήσουμε από κάτι βασικό: το ζέσταμα του νερού απαιτεί πολλή ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι ο θερμοσίφωνας χρειάζεται πολύ ρεύμα για να μπορέσει να ζεστάνει ομοιόμορφα το νερό της δεξαμενής του (κρατήστε το αυτό στο μυαλό σας), δεδομένου ότι το ρεύμα κοστίζει, αυτό σημαίνει ότι έχει και μεγάλο οικονομικό πέρα από ενεργειακό κόστος. Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε ηλεκτρολόγο είναι σίγουρο ότι θα σας πει ότι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές στο σπίτι σας, αν όχι η πιο ενεργοβόρα.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας δουλεύει αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, η οποία και είναι απολύτως δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεφορτωθείτε την κύρια αιτία του υψηλού κόστους του λογαριασμού της ΔΕΗ που δεν είναι άλλη από τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Τη διαφορά στο μέγεθος της κατανάλωσης ρεύματος θα τη δείτε σχεδόν αμέσως μετά τη τοποθέτηση και τακτική χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι οικολογικοί

Το δεύτερο μεγάλο όφελος του ηλιακού θερμοσίφωνα αφορά τον πλανήτη, άρα και όλους μας. Όπως είπαμε και πριν χρησιμοποιούν ελάχιστη ή και καθόλου ενέργεια από το δίκτυο της ΔΕΗ σε αντίθεση με τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Δεδομένου ότι οι παραδοσιακοί θερμοσίφωνες είναι εξαιρετικά ενεργοβόροι, αποτελούν και μία από τις κύριες αιτίες για την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία και συχνά γίνεται με τη χρήση πολύ επιβλαβών για ο περιβάλλον καυσίμων όπως το πετρέλαιο και το κάρβουνο. Με τη χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα μειώνεται το λεγόμενο ενεργειακό αποτύπωμα του σπιτιού, οπότε μειώνεται και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας άρα και η ανάγκη για παραγωγή ενέργειας με χρήση επιβλαβών καυσίμων. Όσο πιο πολλοί ηλιακοί θερμοσίφωνες, τόσο το καλύτερο για το περιβάλλον μας.

Ένας ηλιακός ανεβάζει την αξία του σπιτιού

Όπως θα γνωρίζετε πλέον ένα σπίτι που πρόκειται να πωληθεί ή να ενοικιαστεί πρέπει να διαθέτει και το περίφημο «πιστοποιητικό ενέργειας». Όσο πιο καλός είναι ο «βαθμός» του εν λόγω πιστοποιητικού, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αξία του σπιτιού, άρα τόσο περισσότερα μπορεί να ζητήσει και ο ιδιοκτήτης για την ενοικίαση ή πώληση του. Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, είναι λογικό ότι η ύπαρξη ενός ηλιακού θερμοσίφωνα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ατού για μία κατοικία που πρόκειται να βγει στην αγορά, αφού στην ουσία δείχνει και στον υποψήφιο αγοραστή ή ενοικιαστή ότι θα κάνει σημαντική οικονομία από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Η τοποθέτηση είναι εύκολη και γρήγορη

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και γρήγορα από ένα ειδικευμένο συνεργείο και δεν χρειάζεται σημαντικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του σπιτιού. Η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει καλοκαιρία για να μπορούν να δουλεύουν απρόσκοπτα τα συνεργεία.

Show Buttons
Hide Buttons